X
14aug

Ben jij erbij? RISK & RESILIENCE FESTIVAL- georganiseerd door UvT, GvRM en Primo op 4 november 2021

Regina Edoo | Bekeken (109) | TERUG|

PREDICTIVE MAINTENANCE OP BASIS VAN DATA

Mariëlle vertelt verder over haar keynote: “Mijn keynote gaat over predictive maintenance, ofwel, in goed Nederlands, ‘voorspellend onderhoud’. Bij ‘voorspellend onderhoud’ gebruiken we sensordata en historische storingsgegevens om – met hulp van big data en artificial intelligence – te voorspellen wanneer storingen in apparaten op kunnen treden en hoe deze dan zullen verlopen. Dit helpt bij het plannen van onderhoud – want als je weet wat er komt, dan kun je daarop inspelen en ervoor zorgen dat je, bijvoorbeeld een machineonderdeel vervangt, nét voordat het stukgaat. Dit bespaart kosten, het zorgt voor minder onderbrekingen én minder overlast. Een win-winsituatie dus.”

WERKEN AAN VERTROUWEN IN DATA

Maar wat is er nodig voor dit ‘voorspellend onderhoud’? Nog best wel wat, vertelt Mariëlle: “Er zijn al allerlei (technologische) slimmigheden waarmee we gegevens kunnen verzamelen over het tijdstip en de manier waarop we het beste onderhoud kunnen uitvoeren, zoals sensoren en optimalisatietechnieken. Maar hoe zorgen we dat alle informatie die we krijgen goed op elkaar aansluit? En welke sensoren hebben we precies nodig en waar moeten die dan zitten? Wat we ook nog niet goed weten is: hoe gaan bijvoorbeeld onderhoudsmedewerkers om met de (voorspellende) informatie die beschikbaar is? Wat kunnen en durven zij ermee?

STAP VOOR STAP NAAR DATA-DRIVEN MAINTENANCE

Gedrag vervult dus een sleutelrol.  Vertrouwen in de oplossing neemt hierbij een belangrijke plaats in, dat is er in onze traditionele – mensgedreven cultuur – nog lang niet altijd. Het op grote schaal invoeren van ‘voorspellend onderhoud’ kan alleen als bedrijven transformeren van een traditionele cultuur naar een data-gedreven cultuur – naar een bedrijfscultuur waarin data en artificial intelligence geïntegreerd en verankerd zijn in de organisatie- en werkprocessen. Hoe dat kan, welke oplossingen er zijn en welke principes bedrijven hierbij kunnen helpen, vertel ik je in mijn keynote. Ik vertel je hoe ook jouw organisatie – stap voor stap – de vruchten plukken van data-driven maintenance.”

Voor meer informatie en inschrijving via deze link

Over de auteur

Gerelateerd

Geen artikelen