X
10dec

Ultra trails en risicomanagement, zijn er overeenkomsten?

Gert-Peter Noordegraaf |10 dec, 2019 | Risicomanagement | Bekeken (929) | TERUG|
Hier het 1ste deel van mijn serie, waar ik jullie mee neem in mijn reis richting het lopen van een Ultra Trail en onderweg leg ik gelijk uit wat risicomanagement is en hoe je hiermee je bedrijfscontinuïteit kunt verbeteren.

Ah, eindelijk het bos uit, er staan weer meer mensen langs de route in de brandende zon. Nog 7 km ongeveer en dan de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Bochtje om en ik voel vanuit het niets mijn bovenbenen vol schieten. Mijn lijf wil niet meer lopen. “Toch te weinig gedronken schiet er direct door mijn hoofd” Volgende keer beter op letten én mijn tempo aanpassen aan de hitte.
Uiteindelijk kwam ik dit voorjaar met kramp in mijn bovenbenen en kuiten over de finish. Nog voor ik mijn medaille kreeg schoot het door mijn hoofd dat ik na deze eerste marathon meer wilde. Langere afstanden, de hoogte in, in het buitenland lopen, misschien wel uiteindelijk de Ultra Trail du Mont Blanc…..

Dat was 8 april 2019. Nu ongeveer een ½ jaar later ben ik gestart met trainen voor mijn eerste Ultra Trail. Nog wel in Nederland, maar met ruim 50 kilometer op het Krijtlandpad in Limburg wordt het begin maart 2020 best nog een uitdaging.

ultratrialsenrmplaat...

Het jaar daarna loop ik de volledige afstand van bijna 90 kilometer! Als ik met mensen praat over mijn hobby’s hardlopen of Ultra Trailrunning, dan hoor ik vaak dat men niet begrijpt hoe ik dat doel wil bereiken, dat dat toch best gevaarlijk is in de bergen hardlopen en waarom in hemelsnaam die lange afstanden, 10 kilometer is toch ook leuk! Toen ik voor de zoveelste keer aan het uitleggen was dat het allemaal wel meeviel, dat het een kwestie is van je doel stellen en goed kijken naar wat er fout kan gaan en je daar op voorbereiden, viel mij de vergelijking op met gesprekken die ik vaak met ondernemers heb als ik hen uitleg waarom risicomanagement hen gaat helpen bij het verbeteren van de continuïteit van het bedrijf.

De komende maanden neem ik jullie dus mee in mijn reis richting het lopen van een Ultra Trail en onderweg leg ik gelijk uit wat risicomanagement is en hoe je hiermee je bedrijfscontinuïteit kunt verbeteren. Ik ga het met jullie o.a. hebben over de volgende
onderwerpen:

  • Het stellen van heldere doelen?
  • Hoe inventariseer ik welke zaken ervoor zorgen dat het doel wel of juist niet haalbaar is?
  • Hoe analyseer ik hoe groot de kans is en wat de impact is van zaken die het behalen van mijn doel belemmeren?
  • Waar ga ik als eerste mee aan de slag, wat geef ik prioriteit?
  • Hoe bepaal ik welke maatregelen wel werken en welke niet?
  • Wat heeft het mij gebracht?

Mis je een bepaald onderdeel in mijn verhaal, of wil je ergens meer over weten. Stuur mij even een berichtje en dan komen wij er vast wel uit. Voor nu alvast bedankt voor jullie aandacht en tot de volgende post.
Gert-Peter Noordegraaf

Over de auteur

Gert-Peter Noordegraaf

Gert-Peter Noordegraaf

Na vanaf mijn 18e tot grofweg mijn 47e met veel plezier werkzaam te zijn geweest in diverse functies bij assurantie tussenpersonen heb ik begin maart 2018 gekozen voor een andere route. Vanaf dat moment richt ik mij alleen nog maar op risicomanagement als losse dienst. Ik adviseer bedrijven hoe om te gaan met risico's, help hen bij het op orde brengen van hun bedrijfscontinuïteit en indien nodig stel ik samen met hen een crisisplan of calamiteitenplan op.

Mijn overtuiging is dat een risicomanager geen specialist hoeft te zijn. De specialistische kennis is vaak voldoende aanwezig op de werkvloer. Het aanboren van die kennis en het zorgen voor een klimaat waarbinnen die kennis weer gebruikt wordt om de primaire doelstelling van een bedrijf na te streven is dan wel weer mijn specialisme.

Benieuwd hoe ik dat doe? Nodig mij uit voor een kop koffie en ik vertel je er graag meer over

Gerelateerd

Hoe breng je Cyberrisico's met impact in kaart?

Hoe breng je Cyberrisico's met impact in kaart?

Door de toename van cyberincidenten en cybercrime en de vaak verstrekkende gevolgen ervan zijn cyber...

Read More >
Proef de sfeer van het Risk & Resilience Festival 2019!

Proef de sfeer van het Risk & Resilience Festival 2019!

Herbeleef nu deze derde editie van hét Risk & Resilience Festival! Bekijk de aftermovie, de fotogale...

Read More >
Risk management studie award 2019 voor veiligheid in gemeenten

Risk management studie award 2019 voor veiligheid in gemeenten

In 2019 is de Riskmanagement studie award uitgereikt aan Johan Kloppenburg (Management of Safety, He...

Read More >