X
11dec

Zonder doel geen risico's!

Gert-Peter Noordegraaf |11 dec, 2019 | Risicomanagement | Bekeken (1037) | TERUG|

Doelen stellen!

Het begint met een ambitieus doel Het uitlopen van een Ultra Trail, in mijn geval ruim 50 kilometer van het Krijtlandpad in Limburg, en zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering blessure vrij blijven.

Door de toevoeging blessure vrij maak ik het nog weer concreter dan alleen het doel uitlopen. Vergelijk dit met een ondernemer die voor zijn bedrijf als ambitieus doel stelt om een omzet groeit te realiseren van 12% met de toevoeging dat hij wil dat dit wordt bereikt door verdieping van het aanbod bij bestaande klanten. Het duidelijk omschrijven van een doel zorgt ervoor dat de mensen die je “moeten” helpen om dat doel te bereiken ook weten waar ze aan toe zijn. Net als een ondernemer die zijn bedrijfsdoelstellingen SMART formuleert, doe ik dat voor mijn Trail avonturen ook. Ik neem aan dat u allemaal weet waar SMART voor staat. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realiseerbaar en Tijdsgebonden. 2 items hiervan leveren vaak discussies op. Wat de ondernemer acceptabel of realiseerbaar vindt, kan in de ogen van zijn personeel totaal anders zijn. Het is dus niet voldoende om je doel duidelijk te stellen, maar het is ook zinvol om je personeel actief te betrekken bij de doelen die je nastreeft. Als je personeel voelt dat ze betrokken worden bij het bepalen van doelstellingen, zullen ze sneller moeite doen om de gestelde doelen ook te behalen. Dat is al een eerste voorsprong ten opzicht van je
concurrentie. Betrokken personeel dat weet waarom een bepaald doel is gesteld en die de doelen ook willen behalen. Terug naar mijn eigen privé doelstelling. Is mijn doel al SMART genoeg? Eigenlijk niet, Tijdsgebonden ontbreekt nog. Oké die kan ik snel aanvullen. Op 8 maart 2020 loop ik ruim 50 kilometer van het Krijtlandpad* in Limburg.

https://www.wandelnet.nl/wandelroute/727/Krijtlandpad/overzichtkrijtlandpadplaatje2

Benieuwd wat ik allemaal tegenkom op weg naar mijn doel? In mijn volgende blog neem ik u mee in de volgende processtap.

Groetjes Gert-Peter Noordegraaf

Over de auteur

Gert-Peter Noordegraaf

Gert-Peter Noordegraaf

Na vanaf mijn 18e tot grofweg mijn 47e met veel plezier werkzaam te zijn geweest in diverse functies bij assurantie tussenpersonen heb ik begin maart 2018 gekozen voor een andere route. Vanaf dat moment richt ik mij alleen nog maar op risicomanagement als losse dienst. Ik adviseer bedrijven hoe om te gaan met risico's, help hen bij het op orde brengen van hun bedrijfscontinuïteit en indien nodig stel ik samen met hen een crisisplan of calamiteitenplan op.

Mijn overtuiging is dat een risicomanager geen specialist hoeft te zijn. De specialistische kennis is vaak voldoende aanwezig op de werkvloer. Het aanboren van die kennis en het zorgen voor een klimaat waarbinnen die kennis weer gebruikt wordt om de primaire doelstelling van een bedrijf na te streven is dan wel weer mijn specialisme.

Benieuwd hoe ik dat doe? Nodig mij uit voor een kop koffie en ik vertel je er graag meer over

Gerelateerd

‘Spionagepixel’ in e-mails blijft groot risico voor privacy - auteur Marijn Ceulemans

‘Spionagepixel’ in e-mails blijft groot risico voor privacy - auteur Marijn Ceulemans

Steeds meer adverteerders steken 'spionagepixels' in hun e-mails. Die praktijk is aan een op...

Read More >

Risicodialoog als bruikbaar instrument voor de onderneming

Als ondernemer heeft u doelstellingen. U wilt bijvoorbeeld uw bedrijf laten groeien, bedrijfscontinu...

Read More >
Hoe breng je Cyberrisico's met impact in kaart?

Hoe breng je Cyberrisico's met impact in kaart?

Door de toename van cyberincidenten en cybercrime en de vaak verstrekkende gevolgen ervan zijn cyber...

Read More >