X
13dec

Terug- en vooruitblik van de voorzitter

Bert Oostdam |13 dec, 2019 | Genootschap voor Risicomanagement | Bekeken (826) | TERUG|

Het jaar loopt alweer ten einde. Voor het Genootschap (GvRM) hebben wij de laatste bestuursvergaderingen van het jaar gehouden. Voor mij is dit ieder jaar de periode dat ik eens rustig de tijd neem om terug en vooruit te kijken. Ook voor wat betreft het GvRM.

Aan het begin van het jaar was ik nog aspirant bestuurslid, in februari werd ik als een van de drie nieuwe bestuursleden benoemd. Omdat Chris Ravensbergen in april afscheid moest nemen als voorzitter, (gelukkig blijft hij een actief en betrokken lid), kozen mijn collega-bestuursleden mij als voorzitter van deze mooie club.

Wat de activiteiten van afgelopen jaar betreft, varieerden deze van - boeklezing over crisismanagement, tot workshops over - High Reliability Oranizing - Organisational Resilience - de Delftse Aanpak - Cyber. Naar aanleiding van deze laatstgenoemde workshop is een werkgroep Cyberrisk opgericht, waaruit een samenwerking tot stand is gekomen met vooraanstaande consultants, die het GvRM volgend jaar gaan supporten. Hierover volgend jaar meer……

Verder zijn wij eind vorig jaar gestart met een nieuwe website waardoor het aantal artikelen, dat in 2019 door de leden is gepubliceerd, in aantal is toegenomen.
Ook op LinkedIn zijn wij actiever geworden en hebben nu 537 volgers, dat betekent ruim 200 meer dan vorig jaar.

In de eindejaar nieuwsbrief kunt u een paar van deze artikelen (nog) eens rustig nalezen.

Eind augustus zaten wij met het bestuur bij mij thuis te vergaderen en aten wij pizza met elkaar. Nog maar een week later werden wij opgeschrikt door het plotselinge overlijden van onze collega Edwin Beumer. De komende feestdagen denken wij zeker nog een keer aan Edwin en aan zijn familie.

De derde editie van het Risk & Resilience festival,
dat wij samen met Primo en de Universiteit Twente fotostandgvrm
organiseerden, heeft wederom zijn stempel gedrukt in
het risico segment.

Het succesvol event is al zo groot en zo professioneel geworden, waar méér dan 100 sprekers en 600
deelnemers nieuwe kennis en inzichten met elkaar uitwisselden.

Geweldig leuk om met die partijen te kunnen samenwerken. 
Mooi ook om te zien, dat een behoorlijk aantal sprekers en bezoekers en link hebben met het GvRM en ook onze stand bezochten.

Ook buiten het GvRM hebben we het afgelopen jaar kunnen zien dat risicomanagement geen overbodige activiteit is. Denk maar aan uit de hand gelopen vreugdevuren, ernstige ongelukken, ingestorte stadiondaken, ongewenst gedrag, storing in brandstofsysteem, hittegolf, extreme regenval, internet bankieren tijdelijk niet beschikbaar, ...... en ga zo nog maar even door. Verder nieuwe, nog onbekende risico's.

Uitdagingen genoeg dus voor iedereen die zich met risico’s bezighoudt.

Het GvRM verbindt risicomanagers uit de verschillende vakgebieden met elkaar, waardoor men van elkaar kan leren en elkaar versterken. Om deze synergie te vergroten en beter vorm te geven willen wij met focusgroepen gaan werken. Leden die werkzaam zijn in een specifiek vakgebied (discipline) kunnen zich aansluiten bij een focusgroep van het Genootschap. Zodoende is er sprake van brede positionering en anderzijds ook verdieping binnen de verschillende disciplines, zodat professionals eerder herkenning vinden in het GvRM en zich ook breder kunnen oriënteren en kennis delen en halen (wederkerigheid).

Om de reeds aanwezige disciplines/kennis en behoeften onder de leden te inventariseren, zullen jullie binnenkort benaderen met een enquête.

Los daarvan mag je natuurlijk altijd contact met mij opnemen met vragen, goede ideeën, hulp bij de organisatie van bijeenkomsten. Mail naar voorzitter@gvrm.nl of bel mij op 06 53761283.

Voor de komende weken wens ik jullie fijne feestdagen en een goede en veilige start van 2020.

Tot volgend jaar.

 

Bert Oostdam

Voorzitter

 

 

Over de auteur

Gerelateerd

Geen artikelen