X
27dec

Deel 3 | De overeenkomsten tussen ultratrailruns en risicomanagement

Gert-Peter Noordegraaf |27 dec, 2019 | Risicomanagement | Bekeken (838) | TERUG|

Het is nog rustig onderweg. Af en toe staat er een bord om aandacht te vragen voor de plaatselijke kerstmarkt of wordt er reclame gemaakt voor wat eindejaarsfeesten. Mijn bestemming komt in zicht. Een parkeerplek van Staats Bosbeheer ergens in Limburg. Mooi landschap, heuvelachtig, groen geen andere auto’s te bekennen.

Ik stap snel uit, pak mijn spullen, stel mijn handheld navigatie op de juiste route in en vertrek. Klaar voor een uur of wat trailrunning in het gebied van de Dodemanstrail. U weet inmiddels dat ik aan het trainen ben voor een Ultra trail van zo’n 50 kilometer, begin maart 2020. Ook bekend is dat ik deze blessure vrij wil lopen. Als onderdeel van mijn training en om mijn lichaam te laten wennen aan dit soort uitdagingen stonden afgelopen week ongeveer 25 kilometers op het programma. Onderweg zo’n 650 hoogte meters en het steilste stuk dat ik tegenkom is een helling van 18%. Voor de kenners onder u, de Dodemansweg.

Om je doel te behalen en in mijn geval blessure vrij, is het noodzakelijk dat ik voldoende train. Daarnaast is het ook van belang dat ik zorg dat mijn lichaam voldoende energie heeft. Ik draag een drinkzak van 1 ½ ltr. mee, gevuld met water. Ik heb energy gels bij mij. Een banaantje, wat andere zaken en daarmee zal ik het de komende uren moeten doen.

Vergelijk dit met je onderneming. Je doel had je bij de vorige blog al bepaald, nu ga je zorgen dat je dit doel met je personeel gaat behalen. Je vertelt je personeel wat je van hen verwacht en spreekt met hen af hoe ze globaal je plan kunnen uitvoeren. Dit is het trainen wat ik zelf ook doe. Regelmatig check je of je instructies nog helder zijn en of iedereen nog snapt wat de bedoeling is. Op die manier verstevig je de basis en wordt iets wat eerst nieuw was onderdeel van basis vaardigheden. Daarnaast zorg je dat je middelen beschikbaar stelt waarmee het gestelde doel behaald kan worden.

Een ander aspect waar ik rekening mee moet houden, is zorgen voor de juiste uitrusting. Vorige maand liep ik met een blessure doordat ik niet de juiste schoenen had gekozen. Investeren dus in nieuwe schoenen. Als ondernemer moet je ook blijven investeren. Of het nu is in een goed werkende website, benodigde opleidingen of andere investeringen die onmisbaar zijn om snel en goed je doel te behalen. Zonder investering is de kans vrij groot dat het gestelde doel niet gehaald wordt, of dat het veel langer gaat duren om het te bereiken.

Heb ik mijn doel gehaald vraagt u zich misschien af?

Het doel van deze run in ieder geval wel. Ondanks het slechte weer (regen en veel wind) heb ik de beoogde afstand in ongeveer 3 ½ uur afgelegd. Veel geleerd over hoe ik kan reageren op wat ik onderweg tegenkom en hoe ik de omgeving of het terrein kan gebruiken om mijn doel te halen. Ook dit is iets wat je in het bedrijfsleven op dezelfde manier kunt toepassen. Gebruik alle middelen om je doel te bereiken en blijf gefocust op je einddoel. Halverwege stoppen betekent dat je in ieder geval zeker weet dat je je doel niet gaat halen en dat zou zonde zijn van alle voorbereiding toch?

Wil je meer weten over hoe ik samen met u risico's kan beheersen, neem gerust contact op dan maken wij een afspraak.

Over de auteur

Gert-Peter Noordegraaf

Gert-Peter Noordegraaf

Na vanaf mijn 18e tot grofweg mijn 47e met veel plezier werkzaam te zijn geweest in diverse functies bij assurantie tussenpersonen heb ik begin maart 2018 gekozen voor een andere route. Vanaf dat moment richt ik mij alleen nog maar op risicomanagement als losse dienst. Ik adviseer bedrijven hoe om te gaan met risico's, help hen bij het op orde brengen van hun bedrijfscontinuïteit en indien nodig stel ik samen met hen een crisisplan of calamiteitenplan op.

Mijn overtuiging is dat een risicomanager geen specialist hoeft te zijn. De specialistische kennis is vaak voldoende aanwezig op de werkvloer. Het aanboren van die kennis en het zorgen voor een klimaat waarbinnen die kennis weer gebruikt wordt om de primaire doelstelling van een bedrijf na te streven is dan wel weer mijn specialisme.

Benieuwd hoe ik dat doe? Nodig mij uit voor een kop koffie en ik vertel je er graag meer over

Gerelateerd

‘Spionagepixel’ in e-mails blijft groot risico voor privacy - auteur Marijn Ceulemans

‘Spionagepixel’ in e-mails blijft groot risico voor privacy - auteur Marijn Ceulemans

Steeds meer adverteerders steken 'spionagepixels' in hun e-mails. Die praktijk is aan een op...

Read More >

Risicodialoog als bruikbaar instrument voor de onderneming

Als ondernemer heeft u doelstellingen. U wilt bijvoorbeeld uw bedrijf laten groeien, bedrijfscontinu...

Read More >
Zonder doel geen risico's!

Zonder doel geen risico's!

Vorige keer heb ik u verteld dat ik een serie blogs ga schrijven over mijn ervaringen bij het traine...

Read More >