X
14apr

Bijzondere tijden. Met een grote impact op mensen en organisaties. Moeilijk voor velen.

Bert Oostdam |14 apr, 2020 | Bekeken (493) | TERUG|

Wij hebben wellicht onvoldoende geleerd van SARS in 2002/2003, MERS in 2012 en ebola in 2014. Misschien omdat het effect op Nederland relatief beperkt is geweest. Er zullen niet veel risicomanagers zijn die vorige zomer al aan een dergelijk scenario hebben gedacht. Ik in ieder geval niet.

Het kabinet heeft maatregelen genomen die invloed hebben op iedereen: Mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven, vanuit huis werken, evenementen worden afgelast, restaurants, bars en sportaccommodaties sluiten. Dat werkt alleen als iedereen meewerkt en daar zal iedereen naar moeten leren leven. De bekende Nederlandse 17 miljoen uitzonderingen mogen even geen prioriteit hebben.

Veel ‘deskundigen’ hebben een mening. De meest verstandige opmerking kwam van onze koning: “Discussiëren doen we later, nu volgen we regels”.

Voor het Genootschap voor Risicomanagement geldt dat natuurlijk ook. De fysieke bestuursvergadering is veranderd in een videovergadering.

Nu niet belangrijk maar wel jammer is dat wij, met de bestuurswijzigingen en plannen die wij op de ALV hebben gepresenteerd, ook de bijeenkomsten even op de lange baan schuiven. Ook de studiegroepen liggen nu even stil. Het zal ook nog wel even duren. Dat komt wel weer zodra dat weer kan zonder gezondheidsrisico’s.

Natuurlijk blijven wij professioneel geïnteresseerd in hoe onze leden en de organisaties waar zij bij betrokken zijn omgaan met deze situatie.

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen gezond blijft. Hoe gaat men om met de medewerkers, die al dan niet thuis werken. Maar ook: hoe zorgt men er voor dat de onderdelenvoorziening, activiteiten / productie  en leveringen door kunnen gaan.

De missie van het Genootschap voor Risicomanagement is een bijdrage te leveren aan een “Risicobewuste maatschappij” en wij doen dat onder andere door kennis te verzamelen en te delen.

Lourens van der Linden doet dat door in deze nieuwsbrief en op de website een stuk te plaatsen over de Corona pandemie en de activiteiten van het GvRM.

Wij zijn benieuwd naar hoe onze leden omgaan met deze bijzondere situatie en wat wij van elkaar kunnen leren. Nu, maar zeker ook voor de toekomst.

Later in het jaar, als dat weer veilig kan, zullen wij een ronde tafel bijeenkomst organiseren om van gedachten te wisselen over ‘Lessons Learned’ en de rol die de risicomanagement functie daarin kan spelen om voor de toekomst beter voorbereid te zijn.

Belangstellenden kunnen nu alvast contact opnemen met Lourens: lindenpl@ziggo.nl.

Voor vragen, opmerkingen of een goed idee mag u ook altijd even contact met mij opnemen: voorzitter@gvrm.nl.

Ik hoop dat u allen de crisis in goede gezondheid door komt.

Vriendelijke groet,

Bert Oostdam

voorzitter GvRM

Over de auteur

Gerelateerd

Geen artikelen